Pro tip
Voor opening is harissa tot 3 jaar houdbaar op een droge plaats uit het licht. Na opening kun je je harissa in de koelkast in de originele verpakking of in een luchtdichte trommel tot 1 maand bewaren.
Om de intensiteit van een peper weer te geven, gebruiken we de schaal van Scoville, genaamd naar de Amerikaanse apotheker die deze op punt stelde. Het principe is eenvoudig en bestaat erin om de hoeveelheid capsaïcine te meten, dat is de molecule verantwoordelijk is voor het pikante. Sinds 2017 is Peper X officieel de strafste peper ter wereld met een score van 3.180.000 eenheden op de schaal van Scoville. Om je een idee te geven: Tabasco scoort 8.000 eenheden. Er bestaat een vereenvoudigde versie van de Scoville schaal waarop de pepers gerangschikt zijn van 0 tot 10, waarbij 0 de hele zachte pepers zijn en 10 de extra ontplofbare soorten. Zo kan iedereen op zijn manier genieten van pikant, want de licht ontvlambare pepers uit de Indische, Thaise of Mexicaanse keuken zijn wellicht wat te explosief voor onze gehemeltes.
Klassement van pepers
Explosief flesje
In de verste uithoeken van Louisiana hebben de echte cowboys geen colt 44 magnum in hun holster zitten, wel een flesje ‘Cajun Hot Sauce’. Geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om de plaatselijke rivierkreeftjes te eten zonder ze royaal te overgieten met deze nationale trots. Samen met Mexico waar ze niet zonder hun Cholula kunnen op hun taco’s en alle aanverwante pittige sauzen, zijn de V.S. de grootste leverancier van pikante sauzen. Sommige ervan flirten met de bovengrens van de Scoville schaal, zoals de heter dan hete Mad Dog 357. Andere zoals Tabasco zitten gebeiteld in het meer aromatische segment. Azië doet zeker niet onder met de Thaise Sriracha, zonder de Indonesische Sambal te vergeten of de explosieve Samyang Sauce uit Korea.
Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!
Heerlijk pittig !
Spicy girls
Tom Yum-SOEP
In de Aziatische keuken worden vaak verschillende smaken gecombineerd in hetzelfde gerecht. Tom Yam-soep is zowel pittig, vanwege de chili, als zuur, dankzij de citroen. De specifieke smaak is typisch voor de oosterse keuken. Tom Yam wordt bereid met scampi's, maar er zijn ook varianten met varkensvlees (moe) of kip (kai), of zelfs paddenstoelen (hed). Wat je voorkeur ook is, gebruik steeds verse ingrediënten!
Wat harissa zo bijzonder maakt, is het samenspel van zongedroogde pepers en de typische mediterrane kruiden die je erbij voegt. Karwij, komijn, koriander en look, dit Tunesisch kwartet van delicate smaken en geuren wordt door de vurige peper explosief versterkt.
Zon in
het zenit
Huisgemaakte harissa
Zelfs als hij zogenaamd mild is, blijft Thaise bouillon toch altijd pittig. Rijk aan umami, kan je dat pikante verzachten met kokosmelk, al verkiezen we deze Tom Yum op zijn puurst. Met delicate grijze garnalen in de hoofdrol, verfrissend citroengras en staafjes galanga, Thaise gember.
Vloeibaar bommetje
Tom Yum
Pro tip
Vind je geen galanga? Gebruik dan verse gember.
Pro tip
Om eieren te pocheren, kook je een pan water en voeg je een scheutje witte azijn toe. Door de azijn stolt het eiwit snel, wat resulteert in een mooi gepocheerd ei.
Niets zo zacht en smeuïg als een eitje dat net onder het kookpunt gepocheerd is. De confrontatie met de intens gekruide kimchi is gewoonweg verrukkelijk. De reepjes inktvis geven een krokante beet en een lichte zeetoets aan je trendy bowls.
Zacht plus pittig
Kimchi met ei
Pro tip
Voor opening is harissa tot 3 jaar houdbaar op een droge plaats uit het licht. Na opening kun je je harissa in de koelkast in de originele verpakking of in een luchtdichte trommel tot 1 maand bewaren.
Explosief flesje
In de verste uithoeken van Louisiana hebben de echte cowboys geen colt 44 magnum in hun holster zitten, wel een flesje ‘Cajun Hot Sauce’. Geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om de plaatselijke rivierkreeftjes te eten zonder ze royaal te overgieten met deze nationale trots. Samen met Mexico waar ze niet zonder hun Cholula kunnen op hun taco’s en alle aanverwante pittige sauzen, zijn de V.S. de grootste leverancier van pikante sauzen. Sommige ervan flirten met de bovengrens van de Scoville schaal, zoals de heter dan hete Mad Dog 357. Andere zoals Tabasco zitten gebeiteld in het meer aromatische segment. Azië doet zeker niet onder met de Thaise Sriracha, zonder de Indonesische Sambal te vergeten of de explosieve Samyang Sauce uit Korea.
Om de intensiteit van een peper weer te geven, gebruiken we de schaal van Scoville, genaamd naar de Amerikaanse apotheker die deze op punt stelde. Het principe is eenvoudig en bestaat erin om de hoeveelheid capsaïcine te meten, dat is de molecule verantwoordelijk is voor het pikante. Sinds 2017 is Peper X officieel de strafste peper ter wereld met een score van 3.180.000 eenheden op de schaal van Scoville. Om je een idee te geven: Tabasco scoort 8.000 eenheden. Er bestaat een vereenvoudigde versie van de Scoville schaal waarop de pepers gerangschikt zijn van 0 tot 10, waarbij 0 de hele zachte pepers zijn en 10 de extra ontplofbare soorten. Zo kan iedereen op zijn manier genieten van pikant, want de licht ontvlambare pepers uit de Indische, Thaise of Mexicaanse keuken zijn wellicht wat te explosief voor onze gehemeltes.
Klassement van pepers
Wat harissa zo bijzonder maakt, is het samenspel van zongedroogde pepers en de typische mediterrane kruiden die je erbij voegt. Karwij, komijn, koriander en look, dit Tunesisch kwartet van delicate smaken en geuren wordt door de vurige peper explosief versterkt.
Zon in
het zenit
Huisgemaakte harissa
Pro tip
Vind je geen galanga? Gebruik dan verse gember.
Tom Yum-SOEP
In de Aziatische keuken worden vaak verschillende smaken gecombineerd in hetzelfde gerecht. Tom Yam-soep is zowel pittig, vanwege de chili, als zuur, dankzij de citroen. De specifieke smaak is typisch voor de oosterse keuken. Tom Yam wordt bereid met scampi's, maar er zijn ook varianten met varkensvlees (moe) of kip (kai), of zelfs paddenstoelen (hed). Wat je voorkeur ook is, gebruik steeds verse ingrediënten!
Pro tip
Om eieren te pocheren, kook je een pan water en voeg je een scheutje witte azijn toe. Door de azijn stolt het eiwit snel, wat resulteert in een mooi gepocheerd ei.
Niets zo zacht en smeuïg als een eitje dat net onder het kookpunt gepocheerd is. De confrontatie met de intens gekruide kimchi is gewoonweg verrukkelijk. De reepjes inktvis geven een krokante beet en een lichte zeetoets aan je trendy bowls.
Zacht plus pittig
Kimchi met ei
Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!
Vloeibaar bommetje
Tom Yum
Zelfs als hij zogenaamd mild is, blijft Thaise bouillon toch altijd pittig. Rijk aan umami, kan je dat pikante verzachten met kokosmelk, al verkiezen we deze Tom Yum op zijn puurst. Met delicate grijze garnalen in de hoofdrol, verfrissend citroengras en staafjes galanga, Thaise gember.