Cookie consent

Indien de cookie consent is geactiveerd via het 'Algemeen'-tabblad binnen de instellingen van  de navigatie omgeving, wordt deze tekst getoond.

maar aan    

Steek    

het vuur

Vanaf het eerste zonnestraaltje haasten we ons de tuin in om een arsenaal aan brochetten, kippenborsten en worstjes te braden en te grillen. De klassiekers op het BBQ-rooster hebben zeker hun verdienste. Al kan je ook heel origineel uit de hoek komen met de BBQ. En dat hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Dus bind je schort alvast voor en zorg voor hete kolen!

Voor een geslaagde beer can chicken, kan je een echt blikje bier gebruiken of een speciale houder in roestvrij staal, al dan niet met opvangplaat voor het vet. De houder vul je half met bier - wijn kan ook - en kruiden. Ga je voor het echte blikje bier, giet of drink het dan eerst voor de helft leeg. Zet de kip recht op het blik en laat ze zo langzaam garen. Het vet dat van de kip afloopt gaat het vel harmonieus laten braden.

TO BEER OR
NOT TO BEER
 

De vuurmeester

Verbranden, dat willen we niet! Het zou de kreet kunnen zijn van de verenigde BBQ-amateurs. Of je nu vlees, groenten en zeker vis of zeevruchten op de grill legt, we zoeken altijd die gestage warmte die de roodgloeiende assen afgeven. Vergeet dus dat hevig brandende vuur met likkende vlammen, veelvuldig omdraaien is er ook niet bij. Laat langzaam garen, met het geduld van een echte vuurmeester.

Vervang de klassieke hamburger door deze heerlijke gestoofde vleesjes die smelten op je tong.

Traag garen op lage temperatuur, dat is de succesformule om pulled beef of pulled pork te bekomen. Dan valt het vlees uit elkaar in smakelijke vezelige draadjes. Een stuk rund- of varkenvlees uit de schouder of de bil is hiervoor prima geschikt. Vervang de klassieke hamburger door deze heerlijke gestoofde vleesjes die smelten op je tong. En geniet van de zalige zuchten van je tafelgenoten.

Draadjes trekken

Pulled burger 

Een blikje bier in een te braden kip stoppen? Lijkt vreemd op het eerste zicht. Toch is het een rasechte Amerikaanse traditie met een resultaat om van achterover te vallen. Het kippenvlees slorpt het vocht op, blijft zacht en smelt op je tong, terwijl de buitenkant voorzien is van een knapperig korstje. Probeer het en je bent verkocht!

Yes, we can ! 

Beer can chicken 

Vervang het klassieke deeg door een deeg van bloemkool.

Wil je een pizza die 100% plantaardig is, dan kan je de klassieke deeg van tarwebloem vervangen door een deeg van bloemkool. Mix de bloemkool fijn en vermeng ze met ei, kaas en yoghurt en je deeg is klaar. Super gezond én smakelijk. Op dit deeg komen de tomatensaus, kaas en andere pizzatoppings naar wens.

Deeg van kool

Veggie Bloemkoolpizza

Buitengewone BBQ 

Gegrild of gerookt, lang garen of kort bakken, op lage of hoge temperatuur … BBQ’en is tot kunst verheven in het zuiden van de V.S., waar elke staat haar eigen tradities volgt. Kentucky staat bekend voor zijn dry rubs: kruiden waarmee je het vlees inwrijft. In Memphis houden ze ervan hun vlees te marineren in marinades op basis van tomaat of azijn. Kansas is gerenommeerd voor zijn gemengde vleesschotels, terwijl Missisipi en North-Carolina wereldwijde faam genieten voor hun pulled pork.

Zo veel smaken, zo veel bereidingswijzen, elk met hun specifieke apparaat. Van de eenvoudigste grill op houtskool tot de indrukwekkende Kentucky BBQ met schoorsteen, waarmee je zowel kan grillen als roken. Met de aparte firebox kan je op 2 temperaturen tegelijk werken. Het afgedekt bakken - de meeste BBQ’s vandaag beschikken over een deksel - is een mooie evolutie waarmee je langzaam en beheerst kan bakken. Een opsteker voor de textuur en de aroma’s van alles wat op je de grill legt.

Een andere tendens is de opkomst van de Japanse en Koreaanse grills, die je ingrediënten ook een gerookte smaak kunnen bezorgen. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en je kan ze zelfs binnen gebruiken. Zo verplaatst het BBQ-gebeuren zich naar het hart van onze keukens.

Even eenvoudig als overheerlijk. Gemarineerde gamba’s die zachtjes laat garen op een cederhouten rookplank. Samen met de verse kruiden van de marinade zorgt dat voor een smaaksensatie waar je stil van wordt. Tip 1: de gamba’s marineer je best enkele uren op voorhand, bv. in een mengsel van olijfolie, gehakte peterselie, geraspte citroenschil, geplette knoflook en pittige chilivlokken. Tip 2: de rookplank leg je een uurtje in het water alvorens hij op de hete rooster gaat.

Mooie krullen

Gamba’s gerookt op cederhout

Cajun is een verzamelnaam voor een pittige kruidenmix die rijst, gevogelte en zeevruchten op smaak brengt. Droog gewreven met een ‘dry rub’ krijgt de zwaardvis een jasje van kruiden waaraan de vlammen gretig zullen likken. Dat levert een lichtjes gebrande smaak op. Een fantastisch contrast met de vaste vis.

Steak van zwaardvis met cajun

Scherp gekruid

Pro tip

De portobello is goed voor je gezondheid omdat het een bron is van eiwitten, mineralen en vitamines B en D. Hij bevat ook heel weinig calorieën: ongeveer 20 tot 30 kcal per 100 g en vult gemakkelijk. Een goudmijn voor onze gezondheid!

De portobello paddenstoel is van de familie van de Parijse champignons. Deze variëteit hebben ze laten doorgroeien tot een XL formaat. Zijn bruine hoed van respectabele omvang doet het prima als vleesvervanger in een burger. Of wel hol je de hoed uit en vult hem met een mengsel van geietenkaas en kruiden. Eventjes op de grill en je geniet van een echte smaakbom, waarbij je een toets van noten kan herkennen.

Hoedje af! 

Gevulde portobellos 

maar aan    

Vanaf het eerste zonnestraaltje haasten we ons de tuin in om een arsenaal aan brochetten, kippenborsten en worstjes te braden en te grillen. De klassiekers op het BBQ-rooster hebben zeker hun verdienste. Al kan je ook heel origineel uit de hoek komen met de BBQ. En dat hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Dus bind je schort alvast voor en zorg voor hete kolen!

Steek    

het vuur

Wil je een pizza die 100% plantaardig is, dan kan je de klassieke deeg van tarwebloem vervangen door een deeg van bloemkool. Mix de bloemkool fijn en vermeng ze met ei, kaas en yoghurt en je deeg is klaar. Super gezond én smakelijk. Op dit deeg komen de tomatensaus, kaas en andere pizzatoppings naar wens.

Deeg van kool

Veggie Bloemkoolpizza

Buitengewone BBQ 

Gegrild of gerookt, lang garen of kort bakken, op lage of hoge temperatuur … BBQ’en is tot kunst verheven in het zuiden van de V.S., waar elke staat haar eigen tradities volgt. Kentucky staat bekend voor zijn dry rubs: kruiden waarmee je het vlees inwrijft. In Memphis houden ze ervan hun vlees te marineren in marinades op basis van tomaat of azijn. Kansas is gerenommeerd voor zijn gemengde vleesschotels, terwijl Missisipi en North-Carolina wereldwijde faam genieten voor hun pulled pork.

Zo veel smaken, zo veel bereidingswijzen, elk met hun specifieke apparaat. Van de eenvoudigste grill op houtskool tot de indrukwekkende Kentucky BBQ met schoorsteen, waarmee je zowel kan grillen als roken. Met de aparte firebox kan je op 2 temperaturen tegelijk werken. Het afgedekt bakken - de meeste BBQ’s vandaag beschikken over een deksel - is een mooie evolutie waarmee je langzaam en beheerst kan bakken. Een opsteker voor de textuur en de aroma’s van alles wat op je de grill legt.

Een andere tendens is de opkomst van de Japanse en Koreaanse grills, die je ingrediënten ook een gerookte smaak kunnen bezorgen. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en je kan ze zelfs binnen gebruiken. Zo verplaatst het BBQ-gebeuren zich naar het hart van onze keukens.

De vuurmeester

Verbranden, dat willen we niet! Het zou de kreet kunnen zijn van de verenigde BBQ-amateurs. Of je nu vlees, groenten en zeker vis of zeevruchten op de grill legt, we zoeken altijd die gestage warmte die de roodgloeiende assen afgeven. Vergeet dus dat hevig brandende vuur met likkende vlammen, veelvuldig omdraaien is er ook niet bij. Laat langzaam garen, met het geduld van een echte vuurmeester.

Voor een geslaagde beer can chicken, kan je een echt blikje bier gebruiken of een speciale houder in roestvrij staal, al dan niet met opvangplaat voor het vet. De houder vul je half met bier - wijn kan ook - en kruiden. Ga je voor het echte blikje bier, giet of drink het dan eerst voor de helft leeg. Zet de kip recht op het blik en laat ze zo langzaam garen. Het vet dat van de kip afloopt gaat het vel harmonieus laten braden.

TO BEER OR
NOT TO BEER
 

Een blikje bier in een te braden kip stoppen? Lijkt vreemd op het eerste zicht. Toch is het een rasechte Amerikaanse traditie met een resultaat om van achterover te vallen. Het kippenvlees slorpt het vocht op, blijft zacht en smelt op je tong, terwijl de buitenkant voorzien is van een knapperig korstje. Probeer het en je bent verkocht!

Yes, we can ! 

Beer can chicken 

Vervang de klassieke hamburger door deze heerlijke gestoofde vleesjes die smelten op je tong.

Traag garen op lage temperatuur, dat is de succesformule om pulled beef of pulled pork te bekomen. Dan valt het vlees uit elkaar in smakelijke vezelige draadjes. Een stuk rund- of varkenvlees uit de schouder of de bil is hiervoor prima geschikt. Vervang de klassieke hamburger door deze heerlijke gestoofde vleesjes die smelten op je tong. En geniet van de zalige zuchten van je tafelgenoten.

Draadjes trekken

Pulled burger 

Even eenvoudig als overheerlijk. Gemarineerde gamba’s die zachtjes laat garen op een cederhouten rookplank. Samen met de verse kruiden van de marinade zorgt dat voor een smaaksensatie waar je stil van wordt. Tip 1: de gamba’s marineer je best enkele uren op voorhand, bv. in een mengsel van olijfolie, gehakte peterselie, geraspte citroenschil, geplette knoflook en pittige chilivlokken. Tip 2: de rookplank leg je een uurtje in het water alvorens hij op de hete rooster gaat.

Mooie krullen

Gamba’s gerookt op cederhout

Vervang het klassieke deeg door een deeg van bloemkool.

Cajun is een verzamelnaam voor een pittige kruidenmix die rijst, gevogelte en zeevruchten op smaak brengt. Droog gewreven met een ‘dry rub’ krijgt de zwaardvis een jasje van kruiden waaraan de vlammen gretig zullen likken. Dat levert een lichtjes gebrande smaak op. Een fantastisch contrast met de vaste vis.

Steak van zwaardvis met cajun

Scherp gekruid

De portobello paddenstoel is van de familie van de Parijse champignons. Deze variëteit hebben ze laten doorgroeien tot een XL formaat. Zijn bruine hoed van respectabele omvang doet het prima als vleesvervanger in een burger. Of wel hol je de hoed uit en vult hem met een mengsel van geietenkaas en kruiden. Eventjes op de grill en je geniet van een echte smaakbom, waarbij je een toets van noten kan herkennen.

Hoedje af! 

Gevulde portobellos 

Pro tip

De portobello is goed voor je gezondheid omdat het een bron is van eiwitten, mineralen en vitamines B en D. Hij bevat ook heel weinig calorieën: ongeveer 20 tot 30 kcal per 100 g en vult gemakkelijk. Een goudmijn voor onze gezondheid!

COOK LIKE A PRO MAGAZINE

In dit magazine wilt Makro je inspireren met vernieuwende ingrediënten , verrassende combinaties en tips van pro’s. Vertrek mee op reis naar ongekende smaaksensaties!
Volledig scherm