Cookie consent

Indien de cookie consent is geactiveerd via het 'Algemeen'-tabblad binnen de instellingen van  de navigatie omgeving, wordt deze tekst getoond.

Pairing  

Twee handen op één buik

En wat drink je daarbij? Dé perfecte begeleidende drank bij een gerecht zoeken lijkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Een mogelijke oplossing: spelen met contrasten.

Sesam, open u

Schuimende wijnen, zoals champagne, zijn uiteraard lekker feestelijk, maar de kurk de kamer door laten poppen is ten zeerste af te raden, want zo ontsnappen er zoveel gas en bubbels tegelijk dat je kostbare wijn zijn smaak verliest. Bovendien wil niemand een kurk met 40 km per uur in z'n oog krijgen. Verwijder de muselet en draai daarna de kurk rond z'n as terwijl je je duim erop houdt en de fles licht kantelt.

Kan je dagelijkse leven wel wat luxe gebruiken? Niets smaakt beter bij perfect gebakken frietjes als een lekkere champagne, liefst een blanc de blanc, met chardonnay die zorgt voor de ronde smaak: niet alleen een ideaal tegengewicht bij de frieten, maar tegelijk een adembenemende combinatie.

Een zakje bubbels

Frieten met champagne

De Schotten weten goed dat je whisky het beste degusteert met iets lekkers erbij om te eten. Een geturfde single malt of een ronde Highland: hun kracht gaat letterlijk op in de smeuïgheid van de zalm.

In het midden stroomt een rivier

Gravad lax met whisky

Sherry vormt de ideale aanvulling op de ziltige zoetigheid van sushi en zorgt voor een oxidatieve rijkdom die een delicaat tegengewicht vormt voor de uitgesproken smaak van de rauwe vis. Voor moeilijke eters is deze combinatie wellicht niet weggelegd, want speciaal en radicaal is ze wel, maar wie graag zijn gastronomische grenzen verlegt, zal niet weten wat 'm overkomt.

Een sherry, chéri?

Sushi met manzanilla sherry

Pro Tips

Zoete dranken zijn lekker bij pittige en zoute gerechten. Zure dranken zijn altijd een goede keuze, vooral bij zeevruchten of salades. Vermijd een bitter gerecht met een bitter drankje: dat is niet zo aangenaam!

Geuze, die nationale maar helaas vaak onderschatte trots, is een mooie verrassing bij vlees en charcuterie. Haar puurheid, licht zurige toets en schitterend ronde smaak doen het zacht smeltende mondgevoel en het vet van een lekkere entrecote of een plakje rauwe ham als geen ander tot uiting komen.

Op z'n Belgisch

Ibericoham met Geuze

Sesam, open u

Bij flessen met een klassieke kurk is het belangrijk om die parallel met de hals te verwijderen. Ga vooral niet wringen want voor je het weet, breekt de kurk in tweeën. Zorg er ook voor dat je de kurkentrekker diep genoeg in de kurk draait, maar wel zonder dat de punt er langs de andere kant weer uitkomt, want anders riskeer je stukjes kurk in je wijn.

Bij het romige van een zachte kaas zijn de tannines van een rode wijn een contradictio in terminis. Een volmondige witte wijn echter, met een zurige toets en zonder al te veel fruitigheid, resulteert in een heerlijke zachtheid en onvergelijkbare harmonie. En dat geldt eens te meer voor harde kazen in combinatie met een goede droge witte wijn.

Het hoeft niet altijd rood te zijn

Saint-Marcellin met witte wijn

Van vandaag op morgen

Wanneer je een fles hebt ontkurkt, moet je ze leegdrinken. Ja en nee. Uiteraard ben je niet verplicht om een fles in één keer leeg te drinken. Eén glaasje kan ook smaken, en als je alleen bent, is zo'n hele fles wellicht wat te veel van het goede. De meeste wijnen kun je probleemloos een of twee dagen geopend bewaren. Sommige worden er zelfs alleen maar beter op dankzij de oxidatie die hun aroma's nog meer tot uiting laat komen. Je kunt ook een luchtpomp gebruiken, zodat de onzuiverheden die zich soms op de kurk of de dop bevinden, niet in je wijn belanden. Voor echte grands crus, of als je de fles nog langer wil bewaren, bestaan er zelfs systemen op basis van argongas waardoor je je wijn zelfs nog enkele weken kunt bewaren.

Vindaloo is hét gerecht bij uitstek uit Goa. Met zijn Indische en Portugese invloeden vraagt dit gerecht een drank die zijn aromatische smakenpalet kan benadrukken. Bij deze geparfumeerde curry is rosé de perfecte begeleider. Niet te veel tannines die de smaken overstemmen, maar net genoeg karakter om de kracht van de kruiden het nodige weerwerk te bieden.

door een roze bril

Vindaloo kip met rosé

Pairing  

twee handen op één buik

En wat drink je daarbij? Dé perfecte begeleidende drank bij een gerecht zoeken lijkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Een mogelijke oplossing: spelen met contrasten.

Kan je dagelijkse leven wel wat luxe gebruiken? Niets smaakt beter bij perfect gebakken frietjes als een lekkere champagne, liefst een blanc de blanc, met chardonnay die zorgt voor de ronde smaak: niet alleen een ideaal tegengewicht bij de frieten, maar tegelijk een adembenemende combinatie.

Een zakje bubbels

Frieten met champagne

Sesam, open u

Schuimende wijnen, zoals champagne, zijn uiteraard lekker feestelijk, maar de kurk de kamer door laten poppen is ten zeerste af te raden, want zo ontsnappen er zoveel gas en bubbels tegelijk dat je kostbare wijn zijn smaak verliest. Bovendien wil niemand een kurk met 40 km per uur in z'n oog krijgen. Verwijder de muselet en draai daarna de kurk rond z'n as terwijl je je duim erop houdt en de fles licht kantelt.

De Schotten weten goed dat je whisky het beste degusteert met iets lekkers erbij om te eten. Een geturfde single malt of een ronde Highland: hun kracht gaat letterlijk op in de smeuïgheid van de zalm.

In het midden stroomt een rivier

Gravad lax met whisky

Sherry vormt de ideale aanvulling op de ziltige zoetigheid van sushi en zorgt voor een oxidatieve rijkdom die een delicaat tegengewicht vormt voor de uitgesproken smaak van de rauwe vis. Voor moeilijke eters is deze combinatie wellicht niet weggelegd, want speciaal en radicaal is ze wel, maar wie graag zijn gastronomische grenzen verlegt, zal niet weten wat 'm overkomt.

Een sherry, chéri?

Sushi met manzanilla sherry

Geuze, die nationale maar helaas vaak onderschatte trots, is een mooie verrassing bij vlees en charcuterie. Haar puurheid, licht zurige toets en schitterend ronde smaak doen het zacht smeltende mondgevoel en het vet van een lekkere entrecote of een plakje rauwe ham als geen ander tot uiting komen.

Op z'n Belgisch

Ibericoham met Geuze

Pro Tips

Zoete dranken zijn lekker bij pittige en zoute gerechten. Zure dranken zijn altijd een goede keuze, vooral bij zeevruchten of salades. Vermijd een bitter gerecht met een bitter drankje: dat is niet zo aangenaam!

Sesam, open u

Bij flessen met een klassieke kurk is het belangrijk om die parallel met de hals te verwijderen. Ga vooral niet wringen want voor je het weet, breekt de kurk in tweeën. Zorg er ook voor dat je de kurkentrekker diep genoeg in de kurk draait, maar wel zonder dat de punt er langs de andere kant weer uitkomt, want anders riskeer je stukjes kurk in je wijn.

Bij het romige van een zachte kaas zijn de tannines van een rode wijn een contradictio in terminis. Een volmondige witte wijn echter, met een zurige toets en zonder al te veel fruitigheid, resulteert in een heerlijke zachtheid en onvergelijkbare harmonie. En dat geldt eens te meer voor harde kazen in combinatie met een goede droge witte wijn.

Het hoeft niet altijd rood te zijn

Saint-Marcellin met witte wijn

Vindaloo is hét gerecht bij uitstek uit Goa. Met zijn Indische en Portugese invloeden vraagt dit gerecht een drank die zijn aromatische smakenpalet kan benadrukken. Bij deze geparfumeerde curry is rosé de perfecte begeleider. Niet te veel tannines die de smaken overstemmen, maar net genoeg karakter om de kracht van de kruiden het nodige weerwerk te bieden.

door een roze bril

Vindaloo kip met rosé

Van vandaag op morgen

Wanneer je een fles hebt ontkurkt, moet je ze leegdrinken. Ja en nee. Uiteraard ben je niet verplicht om een fles in één keer leeg te drinken. Eén glaasje kan ook smaken, en als je alleen bent, is zo'n hele fles wellicht wat te veel van het goede. De meeste wijnen kun je probleemloos een of twee dagen geopend bewaren. Sommige worden er zelfs alleen maar beter op dankzij de oxidatie die hun aroma's nog meer tot uiting laat komen. Je kunt ook een luchtpomp gebruiken, zodat de onzuiverheden die zich soms op de kurk of de dop bevinden, niet in je wijn belanden. Voor echte grands crus, of als je de fles nog langer wil bewaren, bestaan er zelfs systemen op basis van argongas waardoor je je wijn zelfs nog enkele weken kunt bewaren.

COOK LIKE A PRO MAGAZINE

In dit magazine wilt Makro je inspireren met vernieuwende ingrediënten , verrassende combinaties en tips van pro’s. Vertrek mee op reis naar ongekende smaaksensaties!
Volledig scherm